حمید حسام راوی رشادت و مجاهدت دوران دفاع مقدس، مردی است که وسعت قلماش در دنیای پیچیده نویسندگی غوغا میکند همان که میتوان او را بنیانگذار تاریخ شفاهی جنگ تحمیلی نام نهاد.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، نکوداشت سردار حمید حسام نویسنده حوزه دفاع مقدس که تاکنون سه کتابش به تقریظ مقام معظم رهبری رسیده است، در حالی برگزار میشود که بسیاری از او به عنوان نویسندهای تراز اول و یک ایده یاب قهار یاد میکنند و همواره قلمش را میستایند.
سردار حمید حسام را هم میشود با الفاظ و کلمات ظریف و دلربا توصیف کرد و هم میتوان برای تبیین شخصیت و فعالیتهای او چارچوبی علمی ریخت و با حساب و کتاب سخن گفت.
یا میشود از زبان راویان آثار او به لطافت قلمش پیبرد و از زبان همکارانش به ظرافت ذهنی و دیدهبانیاش در دیروز و امروز.
حاج مهدی مرادیان هم از دیدهبانهای زمان هشت سال دفاع مقدس است، او دیدهبانی توپخانه را بر عهده داشته و سردارحسام دیدهبانی ادوات را، اما همکاری اصلی دو دیدهبان نه در روزهای خمپاره و ترکش بلکه در زمانی رخ داد که برای ۸ هزار همرزم شهیدشان کنگرهای به وسعت آسمان برگزار میکردند.
و حالا مرادیان از حسامی میگوید که این کنگره را برگزار کرده، بانی اصلی موزه دفاع مقدس شده، بنیانگذار تاریخ شفاهی جنگ تحمیلی بوده و نویسندگان بسیاری را تربیت کرده است.
حسام آنچنان در حوزه دفاع مقدس پس از هشت سال جنگ تحمیلی فعالیت کرده که آدمی از فکر اینکه اگر او دیدهبانی را پس از جنگ کنار میگذاشت هم وحشت میکند.
گفتوگو با مرادیان درباره «حمید حسام» بیشتر به بیان و تشریح قدرت پیشبینی، آیندهنگری و مدیریت او بازمیگردد، این گفتوگو را با هم میخوانیم.
خدمات حسام «اظهرمن الشمس» است
دیدهبان توپخانه روزهای دفاع مقدس درباره «حمید حسام» میگوید: «او از نخستین نسلی است که وارد سپاه شد و اوایل جنگ دیدهبان ادوات بود، من هم دیدهبان توپخانه بودم.
او از شاگردان شهید محمد منوچهری مشهور به «ممدگره» بود و یکی از کتابهایش هم به شرح حال بچههای دیدهبانی و ممدگره پرداخت، حسام ارادت ویژهای به شهید منوچهری دارد؛ ما در آن زمان ارتباط کاری نداشیم و فقط همدیگر را میشناختیم و در واقع پس از جنگ و در زمانی که بنا شد کنگره 8 هزار شهید استان همدان برگزار شود، افتخار ارتباط نزدیک با آقای حسام را پیدا کردم.
مرادیان فعالیتهای حسام برای حفظ ارزشهای دفاع مقدس در استان را «اظهرمن الشمس» میداند و میافزاید: «موزه دفاع مقدس حاصل تلاش شبانهروزی اوست، همچنین نخستین مسئول بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس همدان بود و به نظرم فنداسیون تاریخ دفاع مقدس در استان همدان را پیریزی کرد.
او یکی از شخصیتهای تأثیرگذار است که بینشی عمیق دارد و به فراخور حرفهاش که دیدهبانی بود پس از جنگ تحمیلی هم دیدهبانی کرد و به خوبی فهمید که برای آینده جمهوری اسلامی باید در حوزه دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت کار و فعالیت انجام شود.»
وی در ادامه برخی از خدمات آقای حسام را بر میشمارد و بیان میکند: «یکی از اقدامات حمیدحسام شناسایی افرادی بود که استعداد نویسندگی به ویژه در بخش تاریخ شفاهی داشتند و در نتیجه آن میبینیم اغلب افرادی که امروز در حوزه دفاع مقدس و ادبیات پایداری فعالیت میکنند از او تلمذ کردند و به نویسندگانی مطرح بدل شدند، مانند خانم ضرابیزاده، آقای محسن صیفیکار، آقای اکبریان و خانم مونا اسکندری.»
بنیانگذار تاریخ شفاهی هشت سال دفاع مقدس
دیدهبان روزهای دفاع مقدس با بیان اینکه استان همدان مدیون اقدامات و فعالیتهای حمید حسام است سخنان خود را پی میگیرد و ادامه میدهد: «آقای حسام در احیای ادبیات دفاع مقدس نقش بیبدیلی هم در استان و هم در کشور دارد، او از بنیانگذاران تاریخ شفاهی هشت سال دفاع مقدس در کشور است و باید در سطح کشور نام و یادش مطرح باشد.»
وی در ادامه به تشریح نقش حمید حسام در برگزاری نخستین کنگره ۸ هزار شهید استان همدان میپردازد و میگوید: «در هنگام برگزاری کنگره که کنار او بودم از حضورش از نظر مدیریت، پشتکار، خوشفکری و آیندهنگری استفاده بسیاری کردم.
آقای حسام به شدت فعال و مبتکر است، به طوری که آنچه در سالهای پیش به ذهنش رسید، بعدها به فکر دیگران رسید به عنوان مثال میتوانم به موزه دفاع مقدس اشاره کنم که ابتدا در همدان و به همت او برپا شد و سپس به سایر نقاط کشور هم تسری یافت.»
حسامی با خضوع و خشوع
سخن بعدی مرادیان هم درباره یکی از ابعاد شخصیتی و خصوصیتهای سردار حسام است که هیچ کس نمیتواند بدون اشاره به آن درباره این چهره فرهنگی سخن بگوید، مرادیان میافزاید: «نکته مهم اخلاص و تواضع مثالزدنی حسام است به نحوی که او به شدت از نام و نشان فراری بوده و هست و به طور باورنکردنی ذهنی سیال، فعال و سراسر ایدهای در حوزه دفاع مقدس دارد.
چنانچه آثار او با اقبال بسیاری مواجه و وزنه بزرگی در تاریخ شفاهی شد، حتی اوج قله شخصیت حمید حسام فضای فکری و فرهنگیاش محسوب میشود و همه اندوختههای او دفاع مقدس بوده و در نوشتههای او تجلی یافته است.»
وی در پایان سخنانش با اشاره به اینکه وقتی آقای حسام نویسندگی را شروع کرد، معدود افرادی بودند که در این حوزه قلم میزدند تأکید میکند: «حسام خیلی زود متوجه شده برای ماندگاری دفاع مقدس نیاز به ادبیات مکتوب داریم، ملتی که ادبیات نداشته باشد؛ تمدن نخواهند داشت.
اگر آقای حسام وارد این حوزه نمیشد و مقاومت و ریلگذاری نمیکرد، به نظرم تاریخ شفاهی جنگ به بلوغ امروز نمیرسید.»
گفتنی است آیین نکوداشت «حمید حسام»، چهره ماندگار هنر انقلاب اسلامی در همدان با حضور محمدمهدی اسماعیلی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است و محسن مومنیشریف؛ رئیس سابق حوزه هنری، جمعه هفتم بهمن ماه در همدان برگزار میشود.
انتهای پیام/۸۹۰۰۳/